Måste bara visa...

även om det nu inte alls är något sytt så måste jag bara visa vad jag "scrappat" på sistone. Scrapbooking är ingenting jag håller på med annars, och så där himla extremt är inte det jag gjort heller, men åtminstone lite tillpiffat. Jag och maken gifte oss för 2 år sedan nu i sommar och trots att fotografierna legat framkallade ett tag har jag liksom inte kommit mig för att göra någonting med dem. Har även haft lite annat material + ett svart ringpärmsalbum redo för ändamålet. Men inspiration, tid, ork har inte funnits där. Nu i och med renovering och färdigställande av vardagsrummet så har jag dock kommit mig för att fixa det sista piffet, dels för att fullborda vår lilla "kärlekshörna" och dels för att jag eg inte alls är förtjust i ofullbordade projekt, kan störa mig till max på sådant.

Trodde ju att jag skulle hinna sy lite idag på förmiddagen men beslutade mig för att slutföra mitt pågående kvällsprojekt så jag kunde visa barnen och mannen resultatet. Lite saknas dock ännu - jag skall lägga till lite text, men mest i form av rubriker. Vill ha det sparsmakat på text eftersom det ändå är idel bekanta och de som inte känner dessa människor har ingen större behållning av att veta vilka de är heller *ler*. Och albumet är ju för VÅR skull, inte för alla andras. 25 dubbelsidor innehåller det, men eftersom det inte finns ngt skyddspapper mellan sidorna har jag valt att bara sätta fotografier på ena sidan (den högra i ett uppslag) förutom inledningen där jag även satt på den hårda pärmens insida. Det är i alla fall skönt att känna sig nöjd! Har använt mig av lite finare papper, guld- & silverhjärtan, blommor med transparent "bakgrund", mina gamla bokmärken med brudpar/kärlekspar och blommor samt lite hårdare papper. Här ses resultatet utav några sidor och jag tror att man kan ana sig till att jag gillar det enkla, det får inte bli för nuttigt eller ryschigt:


Foto: Charlotte Thörnqvist


Foto: Per-Arne Rynning Katrineholm


Foto: Charlotte Thörnqvist & Maria Enhäll


Foto: Charlotte Thörnqvist

När man fortfarande är för sjuk för jobbet...

men för rastlös för att bara ligga rakt upp och ner. Ja, då får man be Sytrådens medlemmar på familjeliv om en spark i baken så man kommer iväg in i syrummet en stund. Men det har inte resulterat i några färdigsydda alster om ni trodde det *skratt*. Nej, bara lite avdammade/rengjorda maskiner och lite testkörning utav de nya maskinerna. Och varför har jag väntat så lnge för? Jo, jag vet, tid, ork och en lång julledighet och en välbehövlig skidresa har stått i vägen. Men nu hoppas jag få ändan ur och sy av lite i mina megahögar. Vågar knappt räkna efter hur många plagg det är som ligger där just nu. Igår fick jag dessutom hem några beställda overlockknivar så nu är overlocken utrustade med skarpa fina knivar och dessutom kommer mina gamla knivar i retur inom kort, nyslipade och fina! Kan inte bli bättre. Nåväl, testkörningen då. Startade med att köra igenom alla sömprogram inkl knapphål på PFAFF select 3.0. Får lov att säga att när jag väl kom igång så kände jag mig mer än lovligt trög i början *skratt*. Och det visade sig inte vara någon match att förstå sig på maskinen. Ok att min expression är mycket smidigare eftersom det bara är en knapp att trycka in och sedan lite annat att knappa med om man vill ändra stygnlängd, bredd, men det är ju eg det samma på den mekaniska maskinen. Och i mitt tycke blev sömmarna snyggare - något jag stört mig en hel del på på min dyyyra fiiiina maskin.

Sedan då, dagens höjdpunkt - Janome Coverpro 1000CP. Har ju provat den en snabbis tidigare och då med fabriksinställningar och isittande tråd. Men bara trippeltäcksömmen. Nemas problemas. Nu blev det till att laborera mera. Först då trippelsömmen (skall sägas att jag provat i både strechigt och stumt tyg, även om jag nu visar sömmarna på det stumma tyget, men det blev lika fint på det strechiga). Därefter den vanliga täcksömmen i ett par olika varianter, dels den breda 6 mm, och så den högerställda 3 mm (provade aldrig dem vänsterställda, men principen är ju detsamma). Sedan provade jag även kedjestygn som för mig var något helt nytt och ger e n ganska kul dekor effekt framför allt på baksidan. Men jag vet inte riktigt i vilket syfte man skall använda den? Upplys mig gärna! Jag slet sedan bort alla trådar för att själv trä om maskinen. Och det gick ju strålande ända fram till jag skulle trä griparen - det är då det är bra att ha läst bruksanvisningen först ;-) Kliade mig i huduvet och undrade hur ända in i .... jag skulle lyckas trå dit tråden. Bläddrade lite i bruksanvisningen och...ahaaaa...det fanns en smidig lösning. Sedan kom nästa moment av "hur korkad är jag egentligen?" Var sjutton skulle tråden upp? Nå det slutade med att jag lite fin lade upp den bredvid stygnplåten så den i alla fall kom upp på ovansidan. Sedan handjagade jag fram några stygn och vågade sedan sätta igång - och tänka sig, det blev rätt!
Nu till lite bilder:


På den undre bilden där man ser baksidan är det lättare att se vilka sömmar som använts:
översta raden - kedjesöm
Andra raden - enkel täcksöm 3 mm
Tredje raden - enkel täcksöm 6 mm
Fjärde raden - trippel täcksöm
Sista raden - trippel täcksöm
Inga konstiga hoppstygn eller dylikt, men också ett enkelt tyg att sy i, endast dubbelvikt etc. Inget jättetest med andra ord.

Men, nu till det riktigt roliga och det riktigt spännande - att sy täcksöm med bandkantaren...Det har ju krånglat för en del och visst har jag meckat en  del jag med, men resultatet har i alla fall inte blivit galet nedslående. Jag förklarar vartefter bilderna kommer nu eftersom det känns enklast.


Först ut, enbart en ihopsydd kantbandsremsa. Stygnen blev ganska korta trots styglängd på ca 3,5 mm. Troligen bara hälften av det. Jag laborerade inte vidare så mkt där och så eftersom jag ändå skulle ha ett femte lager tyg sedan. Lite vingligt, lite ovant, men på det hela taget ok. Skall också säga att det fortfarande är fabriksinställningarna som används, d v s (4-)4-4-3 och har inte rört pressarfotstrycket.


Inte heller här har jag ändrat något, men stygnlängden blev i alla fall inte kortare trots ett lager tyg till emellan. Visserligen en tunn singeltrikå, men väldans strechig sådan. Jag kommer ha massor att lära vad gäller olika inställningar och kommer säkert få rota i massor av bloggar efter info och hjälp. Tur att det finns många som skrivit upp sina inställningar så fint. Får lov att säga att trots de korta stygnen så är ju sömmarna galet strechiga. Ovan kan ni även se mina första hoppstygn som dök upp av okänd anledning.


Efter att ha sprungit till datorn och kikat efter lite råd ifrån mimiS så ändrade jag inställningarna till (3-)3-3-4 i stället, d v s lägra spänning på nåltrådarna och en högre på gripartråden. Förlängde även stygnlängden till max 4.0 och till på köpet ställde in pressarfotstrycket på 9-10 mm räknat från maskinens ovankant till ovankanten på "skruven". Fortfarande för kort stygnlängd. Ökade på ända upp till 12 mm och nu började det likna något. Men just där fick jag också för mig att prova på en mjuk sväng - och det gick ju lite sisådär. Halkade utanför och som sagt helt lätt var det inte. Men nu känns i alla fall stygnlängden helt ok.Fortsatte med en raka med samma inställningar - helt ok! Och inget konstigt trassel på baksidan heller.


Gasade på ännu en raka med en annan tygkombination och det blev också helt ok med ovanstående inställningar. Har även provat att sy över dubbelt så tjockt lager, d v s 10 stycken trikålager, men då handjagade jag fram och det blev faktiskt helt utan ett enda hoppstygn. Men så fort man har för bråttom så reagerar maskinen direkt. Men det skall bli ku l att fortsätta lära sig maskinen. Fast jag kommer säkert vara lite frustreras och ilsken någon gång.
En CoverPro träff i Kolmårdsskogen någon?

Inte något sytt...

men väl lite mera inredning. Vi har lagt lite mer krut på vårat vardagsrum. Tyvärr kan jag inte visa er den stämning vi hade i rummet igårkväll när vi gosade ner oss i soffan hela familjen eftersom korten utan blixt blev totalt värdelösa och korten med bölixt blev galet ljusa i stället. Så värmen och mysigheten försvinner helt. Det vi har gjort är i alla fall att få upp tre stycken ektavellister till, hängt upp ett antal härliga ljuslyktor som går i precis de toner som gardinerna/öppna spisen och lite annat småplock. Jag låter bilderna tala i stället:


Tre hängande lyktor samt ett antal små stående ljuslyktor som passar på de smala hyllorna, det går i alla fall att ana sig till att vi har ljusen tända. Bilderna på hyllorna är 6-månaders bilder på vardera barn. Nu har även deras 1-årsalbum hamnat på hyllorna.
Våran lilla kärlekshörna som i alla fall jag personligen kommer hämta en hel del kraft ur. Jag älskar våra bröllopsbilder och kände mig verkligen som världens mest älskade och vackraste prinsessan den dagen vi gifte oss. När jag ser på förstoringen av bröllopsbilden kan jag känna precis vad jag kände i det ögonblicket. Det duktiga fotografen Per-Arne Rynning från Katrineholm har verkligen lyckats fånga känslorna och fått det hela att se helt äkta ut. Den hängande lyktan hittade jag i en liten butik i Maxihuset i Norrköping och passar så bra in i hörnet. De vägghängda lyktorna hittade jag på ÖoB av alla ställen *ler*.


Sista hörnan som vi hunnit piffa till är också tillpiffad med lite hängande ljuslyktor. Här har jag även gjort två "identiska" tygtavlor, men skall faktiskt göra en tredje eftersom jag inte tycker jag fick rätt harmoni i det med bara två. Än så länge är vi nöjda och det känns betydligt mer ombonat nu än tidigare - det börjar kännas som vårat vardagsrum ordentligt nu.  Tonerna är varma (mycket varmare än vad bilderna får fram) vilket är precis vad jag har strävat efter hela tiden.